Muffiny z parmezanem i sezamem

02

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki soli
duża szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego tymianku
100g startego parmezanu
2 łyżki sezamu
120g masła
¾ szklanki mleka
2 jajka

03 kopia

Przepis

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
2. Sezam prażymy na suchej patelni do zrumienienia, często mieszając i potrząsając patelnią, by się nie przypalił. Gdy wyda charakterystyczny słodko-orzechowy zapach, zdejmujemy z ognia i odstawiamy ziarna do przestudzenia.
Jeśli używamy parmezanu nieotartego, ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.
3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, pieprz oraz suszone zioła. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy parmezan oraz 1 i 1/2 łyżki sezamu i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek i posypujemy wierzchy pozostałym sezamem. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.

04 kopia


Dodaj komentarz