Składniki (na ok. 15 muffin):
składniki mokre:
100ml oleju z orzechów ziemnych
250ml soku pomidorowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 jajko
składniki suche:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki startego parmezanu
dodatkowo:
100g (1 kulka) sera mozzarella
5 zielonych oliwek
5 czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 łyżka kukurydzy konserwowej
3-4 łyżki startego sera żółtego
Przepis
1. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Kukurydzę oraz kapary odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy starannie w jednej misce.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy oliwki wraz z serami mozzarellą i parmezanem. Ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
4. Do drugiej miski wlewamy olej z orzechów ziemnych, sok oraz przecier pomidorowy. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.
7. Po wyciągnięciu form z piekarnika, natychmiast posypujemy wierzchy odrobiną drobno otartego sera żółtego i pozwalamy mu się roztopić.