Waniliowe naleśniki z kremem i truskawkami

06

02

Składniki (na 14 naleśników):

naleśniki:
3 jajka
2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60g masła

krem:
400ml śmietanki kremówki 30%
500g sera mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie (10g) cukru z prawdziwą wanilią

dodatkowo:
500g truskawek

05

Przepis

ROBIMY NALEŚNIKI
Masło roztapiamy w rondelku, po czym pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Jajka ubijamy przez kilka minut ze szczyptą soli na jasną, puszystą pianę. Następnie dolewamy mleko, wodę mineralną oraz ekstrakt waniliowy i rozmiksowujemy dokładnie. Teraz, w dwóch – trzech partiach, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na gładką masę. Na koniec dodajemy wystudzone masło i łączymy je przez chwilę z resztą składników.
Gotowe ciasto powinno być jednolite, lejące i puszyste. Jeśli tak jest, zabieramy się za smażenie.
Rozgrzewamy patelnię, najlepiej przeznaczoną do smażenia naleśników, a następnie wylewamy na nią chochlą porcje ciasta i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni. Smażymy cienkie placuszki przez 2-3 minuty z obu stron. Patelni nie natłuszczamy dodatkowo, do ciasta dodaliśmy już wystarczającą ilość masła, aby naleśniki się nie przypaliły i nie przywierały do dna.
Gotową naleśnikową stertę odstawiamy do przestudzenia.

01

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Oczyszczone, osuszone truskawki odszypułkowujemy i kroimy w niewielką kostkę lub cienkie plasterki.

03

ROBIMY KREM
Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i miksujemy krótko do połączenia składników na gładki, jednolity krem.

04

SKŁADAMY NALEŚNIKI
Wystudzonego naleśnika smarujemy cienką warstwą kremu na całej powierzchni. Na ¼ powierzchni wykładamy cząstki truskawek i składamy naleśnik na pół. Złożoną połówkę ponownie smarujemy kremem, posypujemy truskawkami i składamy na pół. W ten sposób powstaje zgrabny trójkąt wypełniony po brzegi dobrocią. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Wierzchy naleśników oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy kremem, o ile nam zostanie.


Dodaj komentarz