Muffiny z cebulą i makiem, czyli cebularze w wersji puchatej

03

Składniki (na ok. 24 muffiny):

ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
1 łyżka maku
100g masła
1 szklanka mleka
2 jajka

cebulowy farsz:
4 cebule, średniej wielkości
2 łyżki maku
1 łyżeczka Vegety
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek

01

Przepis

1. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a następnie szklimy na rozgrzanej oliwie z masłem przez kilka minut. Gdy zmięknie, dodajemy vegetę oraz mak, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy całość na co najmniej 15 minut do przestudzenia.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz mak. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy wystudzoną cebulę i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że są upieczone.


Dodaj komentarz