Biszkopt z malinowym kremem i galaretką

05

Składniki:

biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

malinowy krem:
1kg malin
2 łyżki cukru
500ml śmietanki kremowej 30%
400g homogenizowanego serka waniliowego
1 opakowanie Śnieżki
2 łyżki żelatyny

dodatkowo:
ok. 150g maślanych herbatników petite beurre
ok. 300g malin do ozdoby wierzchu
2 opakowania galaretki malinowej

Przepis

PICHCIMY BISZKOPT
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Prostokątne formę o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Kiedy uzyskamy już zwartą i błyszczącą pianę, dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie odkładamy maszynę i chwytamy drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki mieszając powolutku, aby nie zamordować delikatnej masy i nie wypuścić zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza. Gdy ciasto stanie się jednolite, wylewamy je do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
Pamiętajmy, że biszkopt to ciacho kapryśne… nie wolno nam otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i dziubać go patykiem! Wtedy z pewnością opadnie. Zostawmy go w spokoju i nie męczmy niepotrzebnie, gdyż po 30 minutach z pewnością będzie pięknie upieczony.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia, po czym odwracamy go wierzchem do dołu, układamy na blacie i odklejamy papier.

01 kopia

ROBIMY MALINOWY KREM
Żelatynę wsypujemy do ¼ szklanki gorącej wody i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
Do wysokiej miski wrzucamy maliny oraz cukier i blendujemy dokładnie na gęsty mus. W osobnej misce ubijamy śmietanę z dodatkiem śnieżki, a gdy piana stanie się sztywna i błyszcząca, zaczynamy dodawać partiami serek waniliowy oraz mus malinowy, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy płynną, nieco wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę, aby dokładnie rozprowadzić ją w kremie. Miskę odkładamy na kilka-kilkanaście minut do wstępnego zgęstnienia masy.

02 kopia

SKŁADAMY CIACHO W JEDNĄ, PYSZNĄ CAŁOŚĆ
Wystudzony biszkopt na powrót układamy w formie, zalewamy go połową malinowego kremu i wyrównujemy wierzch. Na kremie układamy herbatniki, ewentualnie docinając lub krusząc niektóre z nich, aby dopasować je idealnie do wymiaru formy.

03

Warstwę herbatnikową ponownie zalewamy pozostałą połową kremu, wyrównujemy i ozdabiamy wierzch malinami, podle własnej fantazji.

04

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za przygotowanie galaretki.

05

Do połowy litra gorącej wody wsypujemy obie galaretki i mieszamy energicznie do ich rozpuszczenia. Odstawiamy, aby płyn wystygł do temperatury pokojowej, a następnie umieszczamy w lodówce. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch schłodzonego ciasta i z powrotem wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. W tym czasie krem powinien całkowicie stężeć, a biszkopt i herbatniki nieco zmięknąć.

06

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s