Lekkie, cytrynowe ciasto z makiem

02-kopia

04-kopia

01

Składniki:

ciasto:
1 i ¾ szklanki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki suchego, mielonego maku
2 cytryny
2 jajka
1 mały kubeczek (180g) jogurtu naturalnego
½ szklanki oleju z pestek winogron
¾ szklanki cukru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego

lukier:
150g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

05-kopia

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksową o długości 30cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.
Cytryny przekrajamy na połówki i wyciskamy z nich sok.

ROBIMY CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski, a następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz makiem. Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryn. Łączymy składniki za pomocą trzepaczki, po czym dodajemy olej, cukier oraz cukier waniliowy i znów, mieszając energicznie, łączymy składniki w jednolitą, płynną masę. Na sam koniec wbijamy do miski jajka i roztrzepujemy, do połączenia składników. Zawartość obu misek łączymy, mieszając drewnianą łychą lub silikonową szpatułą, a gdy ciasto stanie się jednolite, wylewamy je do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.

PICHCIMY CIASTO
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Po tym czasie przekładamy je na kratkę, usuwamy papier i zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem, który doskonale komponuje się ze smakiem ciasta.

ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER
Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować ciasto.

03-kopia


Dodaj komentarz