Muffiny kokosowo-limonkowe

04-kopia

Składniki (na 12 muffin):

150g mąki pszennej
70g drobnego cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
60g wiórek kokosowych
120g masła
2 jajka
50ml soku z limonek

01

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Z 2-3 limonek, w zależności od ich wielkości i soczystości, wyciskamy sok i odmierzamy 50ml.

PIERWSZA MICHA
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy.

DRUGA MICHA
Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z sokiem z limonek wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

ŁĄCZYMY MICHY
Zawartość obu misek łączymy, dodając. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

PICHCIMY MUFFINY
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie zapachnieć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

03-kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s