Maślany placek z malinami, borówkami i kruszonką

04-kopia

Składniki:

200g mąki pszennej
1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g masła
160g drobnego cukru
4 jajka
300g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
300g malin (świeżych lub mrożonych)
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do wysypania formy

kruszonka:
100g masła
150g mąki
50g cukru pudru

05

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jeśli mamy zamiar dodać do ciasta owoce mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej!

ROBIMY KRUSZONKĘ
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, po czym dodajemy do nich pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonkę chowamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą, a następnie przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Gdy stanie się jednolita, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do ciasta dosypujemy mieszankę mączną i delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników w gładkie, gęste ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.

02-kopia

Zostało nam już tylko rozsypać na jego powierzchni owoce oraz schłodzoną kruszonkę. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. W tym przypadku ten trik jest wielce pomocny, gdyż z jednej strony chcemy, aby owoce były nieco zatopione w cieście, lecz widoczne na wierzchu i wystające nieco ponad jego powierzchnię.

01-kopia

PIECZEMY PLACEK
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Cudownie smakuje podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych.


Dodaj komentarz