Babeczki brownie z kawałkami czekolady

01-ok

02-ok

Składniki (na 18 babeczek):

200g gorzkiej czekolady
200g masła
150ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250g mąki pszennej
150g cukru pudru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

06-ok-kopia

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

ROBIMY CZEKOLADOWĄ MASĘ
Mleko oraz masło powinno mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej godzinę przed planowanym pieczeniem z lodówki.
Tabliczkę czekolady (100g) łamiemy na kostki i wrzucamy do miski, dodajemy do niej masło. W rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy cała czekolada połączy się już z masłem, cienką stróżką dolewamy powoli mleko i intensywnie mieszamy. Gdy całość uzyska płynną, gładką i błyszczącą konsystencję, ściągamy miskę znad pary wodnej i studzimy przez 15-20 minut.
Mąkę mieszamy starannie z cukrem pudrem, kakao, solą oraz proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Do osobnej, dużej miski wbijamy jajka, dodajemy do nich ekstrakt waniliowy i miksujemy przez kilka minut do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Nie przerywając miksowania, zaczynamy powoli, cienką strużką wlewać do jajek płynną czekoladę. Gdy masa stanie się jednolita, przerywamy miksowanie i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do czekoladowej masy wsypujemy wymieszane składniki sypkie i mieszamy delikatnie do ich połączenia w gładkie, pachnące ciasto.

PICHCIMY BABECZKI
Gotowe ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Babeczki powinny wyraźnie się podpiec, podrosnąć, i napuszyć. W międzyczasie ostrym nożem kroimy pozostałą tabliczkę czekolady (100g) w niewielkie kawałeczki. Po 10 minutach wyciągamy babeczki z pieca, posypujemy ich wierzchy posiekaną czekoladą i natychmiast wkładamy z powrotem do pieca na kolejne 5 minut. Nie należy piec browniesowych babeczek ani minuty dłużej! Jeśli przetrzymamy je w cieple przez dłuższy niż 15 minut czas, z pewnością je niepotrzebnie przesuszymy. Powinny mieć zapieczoną skórkę, lecz pozostać w środku maziste i wilgotne.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy babeczki przez 15-20 minut w formie, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

08-ok

04-ok-kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s