Dyniowa granola z orzechami i suszonymi owocami

02-ok

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych zwykłych
1 szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
½ szklanki otrąb owsianych
¼ szklanki otrąb pszennych
½ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki mielonego lnu złocistego
2 łyżki nasion chia
40g orzechów włoskich
40g orzechów laskowych
40g nerkowców
60g suszonych moreli
60g suszonej żurawiny
50g rodzynek
8 suszonych daktyli
½ szklanki purée z dyni
1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki syropu z agawy lub naturalnego płynnego miodu

01-ok

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, a także morele i daktyle grubo siekamy.
Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, otręby owsiane i pszenne, siemię lniane, len mielony oraz nasiona chia i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy dyniowe purée z sokiem jabłkowym, olejem winogronowym oraz syropem z agawy. Taką mieszanką zalewamy płatki i mieszamy starannie, aby wszystkie składniki sypkie otoczone były dyniowo-jabłkowym płynem.
Tak przygotowaną mieszankę wysypujemy na przygotowaną wcześniej blachę, rozkładamy na niej równomiernie i wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach warto wyjąć granolę i przemieszać, aby się nie przypaliła.
Po 20 minutach dodajemy do podpieczonej granoli wszystkie orzechy oraz suszone owoce i mieszamy starannie, a następnie na powrót wsuwamy blachę do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, po czym łamiemy na mniejsze części. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

03-ok


Dodaj komentarz