Puszyste ciasto na białkach z owocami i wanilią

01-kopia

Składniki:

5 białek
¾ szklanki mleka 3,2%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 i ¼ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
170g masła
400g drobnych owoców, świeżych lub mrożonych (u mnie: maliny, borówki, jeżyny, rabarbar)

02-kopia

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Niewielką, prostokątną formę (około 21 x 24cm) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.
Świeże owoce oczyszczamy i osuszamy. Jeśli mamy zamiar użyć rabarbaru, obieramy łodygi i kroimy je na małe cząstki. Wszelkie owoce zawierające pestki, jak wiśnie, drylujemy. Porzeczki z kolei obskubujemy z gałązek. Drobne owoce leśne, jak maliny, jeżyny i borówki pozostawiamy bez oczyszczania, aby nie wchłonęły zbyt dużo wody.
Mrożonych owoców nie rozmrażamy wcześniej.

ROBIMY CIASTO
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je z lodówki przynajmniej godzinę przed planowanym pieczeniem.
Do miski wlewamy białka, mleko oraz ekstrakt waniliowy i łączymy składniki, delikatnie ubijając przy pomocy rózgi kuchennej lub trzepaczki. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Mieszamy, a następnie dodajemy miękkie masło i za pomocą miksera ze spiralnymi końcówkami, na najniższych obrotach zaczynamy ucierać składniki. Gdy ciasto będzie przypominać drobną kruszonkę, niespiesznie, w trzech-czterech partiach, dolewamy białka z mlekiem i wanilią. Ucieramy jeszcze kilka minut, aż naszym oczom ukaże się gładkie, gęste i błyszczące ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko rozsypać na jego powierzchni owoce. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. W tym przypadku ten trik jest wielce pomocny, gdyż z jednej strony chcemy, aby owoce były nieco zatopione w cieście, lecz widoczne na wierzchu i wystające nieco ponad jego powierzchnię.

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub zwieńczyć gałką lodów waniliowych.


Dodaj komentarz