Cocoa and oatmeal thumbprint cookies, czyli kakaowo-owsiane ciasteczka z… odciskiem kciuka

Thumbprint cookies pieczone są w ilościach hurtowych w niemal każdym brytyjskim domu. Wcale mnie fakt ten nie dziwi, gdyż ciasteczka są ekspresowe i bardzo nieskomplikowane w przygotowaniu, pyszne w smaku i niezwykle urocze w wyglądzie. Tradycyjne ciasto przygotowuje się z masła, mąki i cukru, a następnie lepi kuleczki i odciska w każdej kciuk, tworząc pośrodku wgłębienie. „Thumbprint” oznacza wszakże „odcisk kciuka”! Po upieczeniu wypełnia się ciasteczka dżemem lub marmoladą. Lecz od czego wyobraźnia! Takie klasyczne ciasto wzbogacić można, podle własnych upodobań o najróżniejsze dodatki, jak kakao, mielone orzechy, płatki owsiane, aromaty smakowe, ekstrakty i przyprawy, a dziurkę kciukową wypełniać można, czym dusza zapragnie! Moja dusza, a mieści się ona głównie w żołądku, zapragnęła kakao i nutelli.

01-kopia

Składniki (ok. 25 ciasteczek):

115g płatków owsianych zwykłych
75g mąki pszennej
25g kakao
½ łyżeczki sody oczyszczonej
115g masła
60g ciemnego cukru muscovado
1 jajko
5 łyżek nutelli

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.

ROBIMY CIASTECZKOWĄ MASĘ
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao oraz płatki owsiane i mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły.
Do drugiej miski wrzucamy miękkie masło i wraz z cukrem ucieramy niespiesznie na lekką, puszystą masę. Następnie wbijamy jajko i miksujemy dokładnie, do połączenia składników. Jeśli ciasto jest już jednolite, odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Do ciasta dodajemy mieszankę mączno-kakaową i łączymy ją dokładnie z masą. Ja wstępnie staram się przemieszać ciasto łyżką, a następnie przechodzę na tryb ręczny. Nie staram się przy tym być super-delikatna, zagniatam, zgniatam i maltretuję masę, aby w miarę równo rozłożyć w niej płatki. Gotowa masa ciasteczkowa powinna być gęsta i lepiąca.

ROBIMY CIASTECZKA
Nadszedł czas na formowanie ciasteczek. Dłonie moczymy w wodzie, a następnie z powstałego ciasta odrywamy niewielkie porcje (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i robimy z nich zgrabne kuleczki. Rozkładamy na blachach i delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odległości, gdyż będą rosły. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają. Na koniec w każdym ciasteczku odciskamy dumnie kciuk, tworząc niewielkie wgłębienie.

PICHCIMY CIASTECZKA
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Powinny się odrobinę rozrosnąć i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, przez co najmniej 30 minut.

OZDABIAMY CIASTECZKA
Gdy ciasteczka wystygną, zagłębienie po kciuku wypełniamy nutellą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką (u mnie tylka 1M) i wyciskamy niewielką ilość na każde ciasteczko. Możemy również nałożyć krem łyżeczką.

03

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s