Aromatyczna granola z suszonymi śliwkami i cynamonem

00 kopia

Składniki:

1 i ½ szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków migdałów
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
1 szklanka suszonych śliwek

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Suszone śliwki kroimy na mniejsze części.
Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane, płatki migdałów oraz cynamon. Mieszamy składniki, a następnie zalewamy płynnym miodem i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem. Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach warto wyjąć granolę i przemieszać, aby się nie przypaliła.
Po 20 minutach dodajemy do podpieczonej granoli suszone śliwki i mieszamy starannie, a następnie na powrót wsuwamy blachę do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, po czym łamiemy na mniejsze części. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.


Dodaj komentarz