Pizza z owocami i mascarpone

04 kopia

Składniki (na 2 pizze):

ciasto:
250g mąki pszennej poznańskiej
150ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
¾ łyżeczki suchych drożdży
szczypta soli

ponadto:
odrobina mąki do oprószenia stolnicy
odrobina oliwy do wysmarowania blachy

wierzch:
500g sera mascarpone
4-6 łyżek cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego
ulubione owoce sezonowe (u mnie: maliny, borówki, morele, nektarynki, brzoskwinie oraz gruszka)

05

Przepis

ZAGNIATAMY CIASTO
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz suche drożdże i starannie mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę oraz oliwę i łączymy składniki łyżką do wstępnego połączenia w jedną, zwartą bryłę. Gdy tak się stanie, przenosimy ciasto na blat lub stolnicę i zaczynamy je zagniatać. Jeśli będzie zbyt kleiste, podsypujemy blat mąką i niespiesznie umęczamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się miękkie, elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Następnie formujemy z niego kulę i z powrotem umieszczamy w misce posypanej odrobiną mąki. Tak przygotowane ciasto otulamy ścierką i pozostawiamy w cieple i spokoju na całą godzinę.

KSZTAŁTUJEMY PLACKI
Po tym czasie zsuwamy ściereczkę i dokonujemy oględzin naszego ciasta. Powinno być mało wyrośnięte (inaczej zamiast cieniutkiego pizzowego placka, otrzymamy drożdżową bułę), lecz delikatnie napuszone, miękkie i pachnące. Wyjmujemy je z miski, zagniatamy przez chwilę w dłoniach, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, a następnie dzielimy na dwie, równe części. Teraz obficie podsypujemy blat mąką, rozkładamy na nim wstępnie uformowaną w dysk pierwszą połówkę ciasta i ją także podsypujemy (już mniej obficie) mąką. Zaczynamy ciasto na cieniutki, okrągły placek. Od czasu do czasu możemy rozciągnąć je na blacie za pomocą dłoni, aby uzyskać pożądany kształt. (Ja za każdym razem rwę ciasto, robiąc spektakularną dziurę w środku. Nie przejmuję się tym zanadto i swoją okazałą dziurę zwyczajnie lepię, łatam i uciskam, gdyż po upieczeniu i rozsmarowaniu sera, i tak nie będzie to miało znaczenia).
Rozwałkowany cieniutko placek umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej lekko oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie w ten sam sposób przygotowujemy drugi placek z pozostałego ciasta.

PICHCIMY PLACKI
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pierwszy placek wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie powinien być dobrze wypieczony, kruchy i miejscami zbrązowiony. Dopiero po wyciągnięciu pierwszego placka z pieca, możemy upichcić następny. Gotowe pizze odstawiamy do ostygnięcia na około pół godziny.

01 kopia

PRZYGOTOWUJEMY SEROWO-OWOCOWY WIERZCH
Ser mascarpone umieszczamy w misce, dodajemy do niego cukier puder oraz aromat waniliowy i mieszamy staranie do połączenia wszystkich składników. Następnie rozsmarowujemy pachnącą masę na wystudzonych plackach.

02

Owoce oczyszczamy, pozbywamy pestek i kroimy na cząstki. Wykładamy je na wierzch podle własnej fantazji i, jeśli mamy na to ochotę, dekorujemy dodatkowo listkami mięty, czekoladą, bądź oprószamy cukrem pudrem.

03 kopia

Tak przygotowaną pizzę pałaszujemy w towarzystwie owocowego koktajlu, szklanki mleka lub owocowej herbaty.


Dodaj komentarz