Oliwkowe i pomidorowe muffiny z parmezanem

03 kopia

Muffiny z parmezanem i oliwkami

Składniki:

400g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżka ziół prowansalskich
50g startego parmezanu
200g zielonych oliwek
120g masła
250ml mleka
2 jajka

Przepis

1. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
2. Oliwki kroimy w cienkie plasterki. Jeśli używamy parmezanu nieotartego, ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.
3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i zioła prowansalskie. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy parmezan oraz oliwki i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.

01 kopia

Muffiny z parmezanem i suszonymi pomidorami

Składniki:

150g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki kolorowego pieprzu
5-6 listków świeżej bazylii lub 1 łyżka bazylii suszonej
30g parmezanu
6-8 suszonych pomidorów z zalewy
60g masła
250ml mleka
2 jajka
2 łyżki zalewy z pomidorów

dodatkowo ok. 20g parmezanu do posypania wierzchów

Przepis

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
2. Suszone pomidory kroimy w niewielkie cząstki. Jeśli używamy parmezanu nieotartego, ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.
3. Do miski wsypujemy mąkę białą, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól, pieprz i porwaną na cząstki bazylię. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy parmezan oraz pomidory i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem oraz zalewą pomidorową wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a wierzchy posypujemy dodatkowo parmezanem. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.

02 kopia


Dodaj komentarz