Maślany placek z antonówką, borówkami i cytrynową kruszonką

01 kopia

Składniki:

280g mąki pszennej
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
170g cukru
1 jajko
150ml mleka
1 duża antonówka (lub inny, ulubiony gatunek jabłka)
200g borówki amerykańskiej (lub jagód)
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do wysypania formy

kruszonka:
50g masła
100g cukru
85g mąki
1 łyżka skórki otartej z cytryny

02

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
Na tarce o niewielkich oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a następnie wyciskamy z niej sok. Jabłko przekrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w niewielką kostkę. Gotowe cząstki umieszczamy w misce, a następnie skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały podczas przygotowywania ciasta.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i rozmiksowujemy dokładnie. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy wrzucamy cząstki jabłek i delikatnie łączymy je z ciastem tak, aby ich nie zmiażdżyć i nie porozgniatać. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni borówki i delikatnie docisnąć, aby zatopić je nieco w cieście.

ROBIMY KRUSZONKĘ
Zimne masło zagniatamy przez chwilę z cukrem, mąką oraz skórką cytrynową do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

PIECZEMY PLACEK
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

 

Reklamy

2 thoughts on “Maślany placek z antonówką, borówkami i cytrynową kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s