Lekka, kakaowa tarta z mascarpone i czereśniami

03 kopia

Składniki:

kruche ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
150g masła
2 żółtka

kremowe nadzienie:
250g sera mascarpone
500g śmietany kremowej 36%
2 – 6 łyżki cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru, krem nie jest przesłodzony, ani mdły)

dodatkowo:
ok. 600-700g czereśni
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina mąki do oprószenia formy

Przepis

ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty
Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę, cukier puder i kakao. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Zrób z niej kopczyk, rozpłaszcz delikatnie na wierzchu, a następnie ułóż na nim zimne żółtka. Teraz należy całość szybko zagnieść. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na całą godzinę.
W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem, oprószyć mąką i rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkuj je sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica formy do tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na przygotowaną wcześniej formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmuj! Po prostu wylep nim formę tak, aby było mniej więcej równe… bo chcesz, aby równo się upiekło.
Teraz gęsto i dokładnie ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało. Całość przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie, czyli fasolę, groch, ryż, specjalne kulki ceramiczne lub co też masz pod ręką. Tak przygotowany spód wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, do wstępnego podpieczenia. Po wyciągnięciu, zdejmij z wierzchu papier wraz z obciążeniem i ponownie wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno pięknie się zbrązowić i wydać intensywny kakaowo-maślany aromat. Gdy tak się stanie, wyciągnij formę z piekarnika i odstaw spód do przestygnięcia.

01 kopia

ZRÓB KREMOWE NADZIENIE, czyli serce tarty
Śmietanę i mascarpone porządnie schłódź w lodówce. Wpierw ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodawaj partiami mascarpone i ubijaj krótko do połączenia na gładki jednolity krem. Wyłóż go na wystudzony spód i rozprowadź na całej powierzchni.

02 kopia

WRZUĆ NA WIERZCH ŚWIEŻE OWOCE I ZAJADAJ, czyli ostatni etap przygotowania tarty, którego objaśniać nie trzeba
Tę tartę zwieńczyć możesz ulubionymi, sezonowymi owocami. Mogą to być truskawki, owoce leśne, brzoskwinie, morele, a nawet cytrusy. Jeśli decydujesz się na owoce zawierające pestki, jak wiśnie lub czereśnie, pamiętaj o tym, by wcześniej je wydrylować.
Gotową tartę, jeśli nie zostanie pochłonięta natychmiast, przechowuj w lodówce.

03 kopia

 


Dodaj komentarz