Muffinki-grahamki z porzeczkami i owsianą kruszonką

05

Składniki (na 20 muffin):

ciasto:
250g czerwonej porzeczki
375g mąki graham
100g cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250ml mleka
100ml oleju słonecznikowego
2 jajka

owsiana kruszonka:
80g cukru brązowego
60g mąki graham
3 łyżki płatków owsianych zwykłych
50g masła

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

ROBIMY KRUSZONKĘ
Zimne masło siekamy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier mąkę oraz płatki wsiane i zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

ROBIMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko razem mieszamy. Na koniec dorzucamy czerwoną porzeczkę i jeszcze raz przez chwilę mieszamy obtaczając owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno muffin, lecz rozłożą się pięknie w cieście, tworząc urocze piegi.
W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich mleko i olej, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

PICHCIMY MUFFINY
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Wierzch każdej muffiny posypujemy obficie oczekującą w lodówce kruszonką.

01

02

03

Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 15 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

04

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s