Kaszubski jabłecznik

01

Składniki:

ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
100g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

mus jabłkowy:
1kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
½ łyżeczki cynamonu
sok wyciśnięty z ½ cytryny

lukier:
150g cukru pudru
2-3 łyżki wody

02-kopia

Przepis

ROBIMY MUS JABŁKOWY
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. ¾ tak przygotowanych jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach, a pozostałe ćwiartki kroimy wzdłuż na pół tak, aby powstały grube półksiężyce.
Do garnka wrzucamy starte owoce, zasypujemy je cukrem oraz cukrem wanilinowym i stawiamy na niewielkim ogniu. Prażymy przez 5-8 minut, co jakiś czas mieszając, do momentu, w którym wiórki jabłkowe zaczną się rozpadać, tworząc mus. Gdy tak się stanie, dorzucamy do gara pozostałe, większe cząstki jabłek, dolewamy sok cytrynowy i całość posypujemy cynamonem. Prażymy dodatkowe 3-5 minut, aby cząstki jabłek nieco zmiękły, a całość przeszła aromatem cynamonu. Pamiętajmy jednak o tym, by nie dopuścić do rozpadnięcia się jabłkowych półksiężyców, powinny być wyraźnie wyczuwalne w gotowym cieście.
Całość odstawiamy do przestudzenia, a w międzyczasie zabieramy się za przygotowanie ciasta.

ROBIMY CIASTO
Mąkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy przez kilka minut z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po kawałku miękkiego masła i rozmiksowujemy dokładnie. Teraz, w dwóch – trzech partiach, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, niespiesznie miksujemy całość na gładką masę. Na koniec dodajemy śmietanę i łączymy ją z resztą składników.
Gotowe ciasto powinno być jednolite, gęste i kleiste. Jeśli tak jest, możemy zabierać się za pichcenie.

PIECZEMY JABŁECZNIK
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy trochę więcej niż połowę ciasta i wyrównujemy wierzch. Następnie na całej powierzchni rozkładamy wystudzony mus jabłkowy i otulamy go pozostałą częścią ciasta.
Tak przygotowany jabłecznik wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości jabłek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem, który doskonale komponuje się ze smakiem jabłecznika.

ROBIMY LUKIER
Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego wodę i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować jabłecznik.

00


Dodaj komentarz