Migdałowe herbatniki

02

01

Składniki (na około 50 herbatników):

450g mąki pszennej
250g masła
250g cukru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
130g migdałów

dodatkowo:
100g mlecznej polewy czekoladowej

05

06

Przepis

ROBIMY CIASTO
Migdały wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc wałkiem lub użyć gotowych, tartych migdałów.
Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i rozmiksowujemy dokładnie. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy dorzucamy mąkę oraz rozdrobnione migdały i mieszamy składniki do wstępnego połączenia. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste, zaczynamy zagniatać je dłonią w jednolitą, zwartą kulę.

ROBIMY HERBATNIKI
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską, standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto dzielimy na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, o grubości około 5mm. Teraz zaczyna się prawdziwa frajda. Z ciasta wycinamy wybranymi foremkami ulubione, herbatnikowe kształty i układamy je na przygotowanej blasze. Nie musimy zachowywać pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami zbyt dużych odstępów, gdyż nie będą ani rosły, ani rozlewały się na boki. Herbatniki powinny dokładnie zachować wyciśnięty w cieście kształt.

PICHCIMY HERBATNIKI
Gotowe ciastka wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut, w zależności od ich wielkości i grubości ciasta. W tym czasie powinny się zarumienić, odrobinę podnieść i wydać przyjemny, maślano-migdałowy zapach.
Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blasze przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzimy je całkowicie na kratce.

W tym czasie zabieramy się za kolejną porcję oczekującego ciasta…

04

DEKORUJEMY HERBATNIKI
Gdy wszystkie ciastka będą już upieczone i wystudzone, przygotowujemy czekoladową polewę.
Mamy dwie opcje:
Możemy użyć gotowej polewy. Wówczas należy umieścić ją na 5 minut w rondlu z gorącą wodą, a następnie odciąć róg opakowania i polewać herbatniki, tworząc fikuśne zygzaki.
Możemy także rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. W takim wypadku w rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z połamaną na kostki czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy uzyska płynną, gładką i błyszczącą konsystencję, ściągamy miskę znad pary wodnej i za pomocą łyżeczki oblewamy wierzch herbatników.

07

Reklamy

One thought on “Migdałowe herbatniki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s