Muffiny waniliowe oraz muffiny kakaowe, puszystym, czekoladowym kremem otulone

01 ok

Muffiny kochają wszyscy. I ciężko się tym „wszystkim” dziwić. Z jednej strony są niezwykle łatwe w wykonaniu (wsypać… nalać… zamerdać kilka razy łychą… i po wszystkim), a z drugiej – robią wrażenie misternie wykonanych, uroczych i bardzo apetycznych wypieków. Muffiny powinny być wilgotne, aromatyczne i wyraziste w smaku. A smaków, które nadać możemy naszym muffinom jest bardzo wiele! Owoców, które możemy w nie wetknąć – cała encyklopedia! Dorzucać do ciasta możemy wszystko! Bakalie, czekolady, batoniki, płatki, ciastka, draże, czy co tam nam do głowy wpadnie lub odkopiemy w kuchennej szafce.

02 ok kopia

Ciemne muffiny kakaowe oraz jasne muffiny waniliowe to prawdziwa klasyka. Eleganckie, puszyste, pachnące i tak różne, zarówno w wyglądzie, jak w smaku, pięknie dopełniają się podczas słodkiej uczty. Łączy je lekki, czekoladowy krem.

03 ok

Muffiny waniliowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przepis

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dolewamy ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.

05 ok

Muffiny kakaowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
1 szklanka mleka
2 jajka

Przepis

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
4. Zawartość obu misek łączymy. Podobnie, jak w przypadku muffinek waniliowych, nie mieszamy zbyt długo i nie przejmujemy się grudkami.
5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ponownie, możemy zrobić test „suchego patyczka.

04 ok

Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Możemy także przygotować krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.

Czekoladowy krem

Składniki:

200g śmietanki 30%
250g sera mascarpone
2-3 łyżki nutelli (lub innego ulubionego kremu czekoladowego)

Przepis

1. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy partiami mascarpone oraz nutellę i ubijamy krótko do połączenia składników w gładki jednolity krem.
2. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką (u mnie tylka 1M) i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką.

06 ok


Dodaj komentarz