Jogurtowa tarta z gruszką i migdałami

01 kopia

Nasze praprababcie znały konferencję, klapsę i lukasówkę. Są to tradycyjne odmiany grusz, które od wielu lat hoduje się w polskich sadach.
My, w zdecydowanej większości, nie potrafimy odróżnić od siebie tych odmian, a przynosząc do domu gruszki zakupione w markecie, czy warzywniaku, zastanawiamy się dlaczego tydzień temu były lepsze i słodsze, a dziś nabyliśmy jakieś twarde i watowate. Wyglądają niby inaczej, ale w końcu gruszka to gruszka, prawda? Otóż, nie! W każdym dobrze zaopatrzonym sklepie znajdziemy wiele odmian gruszek i choć ich smak ma pewien wspólny mianownik, to na podniebieniu wyczujemy rażącą różnicę pomiędzy poszczególnymi gatunkami. Na rynku dostępne są gruszki polskie, zachodnie, azjatyckie, a nawet z RPA, a każda z nich dojrzewa i zyskuje pełnię smaku o określonej porze roku…
Jest czerwiec. Polskie gruszki w czerwcu są, delikatnie rzecz ujmując, niejadalne. Smaczne będą dopiero jesienią, a mimo to obserwuję, jak większość z nas – sadowniczych patriotów, wybiera właśnie rodzimą konferencję, skarżąc się na europejskie nawozy, którymi podobno „pędzone” są unijne gruszki. Cóż, nawozy unijne nie różnią się niczym od nawozów polskich, a wybór owoców, które są niesmaczne i których o tej porze roku wcale być nie powinno wydaje mi się odrobinę nielogiczny.
Ja latem wcinam gruszkę angielską- odmianę „Bonkreta Williamsa”, znaną również jako „Bera Williamsa”. Zaczęto uprawiać ją w Anglii u schyłku XVIII w. Swoją nazwę grusza zawdzięcza nazwisku sadownika, który jako pierwszy ją rozmnożył. W drugiej dekadzie XIX w. trafiła do Ameryki i tam, pod nazwą „Bartlett”, była uprawiana na dużą skalę. W Polsce jest znana od kilkudziesięciu lat i ceniona jako doskonała odmiana deserowa. Prawdopodobnie każdy z nas kiedyś jej próbował, lecz o tym nie wie. To gruszka letnia, którą bez najmniejszego problemu znajdziemy w małych sklepach i marketach. A warto poszukać, gdyż teraz jest najpyszniejsza!

02 kopia

Składniki:

kruche ciasto:
50g migdałów
150g mąki pszennej
30g cukru pudru
szczypta soli
100g masła
1 jajko

nadzienie:
2 gruszki (około 600g)
170-180g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
2 jajka
100g cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina mąki do oprószenia formy
garść płatków migdałowych do posypania wierzchu

Przepis

ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty
Migdały wrzuć do misy blendera i krusz do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możesz także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem.
Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę, cukier puder, rozdrobnione migdały oraz sól. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Zrób z niej kopczyk, rozpłaszcz delikatnie na wierzchu, a następnie ułóż na nim zimne jajko. Teraz należy całość szybko zagnieść. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na całą godzinę.
W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem, oprószyć mąką i rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkuj je sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na przygotowaną wcześniej formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmuj! Po prostu wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe… bo chcesz, aby równo się upiekło.
Teraz gęsto i dokładnie ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało. Całość przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie, czyli fasolę, groch, ryż, specjalne kulki ceramiczne lub co też masz pod ręką. Tak przygotowany spód wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, do wstępnego podpieczenia. Po wyciągnięciu, zdejmij z wierzchu papier wraz z obciążeniem i odstaw ciasto do przestygnięcia na 15-20 minut.
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 190 stopni.

ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty
Gruszki przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w plasterki lub półksiężyce o grubości około 1cm. Rozłóż je na podpieczonym spodzie podle własnej fantazji.
Do miski wlej jogurt, wbij do niego jajka i rozmąć je razem rózgą lub trzepaczką. Teraz dodaj do tej mieszanki cukier, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie i powstałą, aromatyczną masą zalej gruszki. Na wierzch wysyp garść płatków migdałów.

UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę
Formę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu wystudź lub zajadaj na ciepło, bo taka tarta jest najpyszniejsza.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s