Proste ciacho kokosowe

01

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
200ml mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych

dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina cukru pudru do oprószenia ciasta

03

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24-26cm lub prostokątną formę smarujemy masłem, po czym wykładamy papierem do pieczenia.
Puszkę mleka kokosowego dokładnie wytrząsamy przed otwarciem, aby połączyć warstwę śmietanki i wody w jednolity płyn. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, zresztą  tak, jak reszta potrzebnych składników.

ROBIMY CIASTO
W dużej misce łączymy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem przesiewamy.
W osobnej misce, a najlepiej makutrze, ucieramy za pomocą miksera miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Wciąż ucierając, dodajemy stopniowo po jednym jajku i łączymy wszystko, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy mamy pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko kokosowe, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite ciasto. Na samym końcu dosypujemy do masy wiórki kokosowe i rozprowadzamy je dokładnie, już za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatuły.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut. Najlepiej będzie, jeśli po 40 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Wierzch powinien pięknie się zarumienić, a nasze nozdrza powinien zaatakować intensywny, maślano-kokosowy aromat, uruchamiający niebezpieczne ślinianki.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub pałaszować na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

02 kopia


2 myśli w temacie “Proste ciacho kokosowe

    1. hmm… ja akurat bardzo je lubię i nigdy nie odniosłam takiego wrażenia. Myślę, że w takim razie można byłoby dodać nieco mniej cukru i łyżeczkę lub dwie którejś z korzennych przypraw, np. cynamonu lub gałki muszkatołowej. Spokojnie można dodać także soku i/lub skórki z cytryny – wtedy z pewnością ciasto zyska na charakterze, a cytryna będzie świetnie zgrywać się z kokosem.

      Polubienie

Dodaj komentarz