Puszyste, jogurtowe ciacho z morelami

01

To jeden z najlepszych przepisów, jakie znam! Zacznę od tego, że ciacho jest niemożliwie puszyste, wilgotne i aromatyczne, a do tego lekkie jak chmurka. Można wyrzucić na nie jakiekolwiek ulubione owoce, bakalie, orzechy, kruszonkę lub po prostu pozostawić bez dodatków. A teraz najważniejsze! Do jego przygotowania wystarczy duża micha, drewniana łyżka i około 10 minut wolnego czasu.

P.S. Nie znam nikogo, kto sięgnąłby po jeden kawałek. Zwykle kończy się na trzech. Rekordziści potrafią wtrąbić połowę blaszki, jeszcze zanim zdąży ostygnąć.

02 kopia

03

Składniki:

500g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka drobnego cukru
160ml oleju słonecznikowego
1 jajko
1 cytryna
600g gęstego jogurtu greckiego
ok. 600-700g moreli

dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania formy

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy masłem i wykładamy starannie papierem do pieczenia.
Morele przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
Skórkę z cytryny ocieramy na tarce o małych oczkach, a następnie wyciskamy z niej sok.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, a następnie przesiewamy.
Do dużej michy wlewamy olej, wbijamy jajko, a następnie dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny. Całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łychą do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Gdy tak się stanie, dodajemy jogurt i starannie łączymy go z masą. Na koniec dosypujemy mąkę z sodą i po raz ostatni mieszamy do momentu, w którym oczom naszym ukaże się bardzo gęste, jednolite i błyszczące ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Teraz musimy wyłożyć na jego powierzchni morele, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie owoce puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno). Każdą połówkę moreli dociskamy delikatnie, aby zagłębiła się nieco w cieście.

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości moreli, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s