Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Na tę chwilę czekam nabuzowana i zniecierpliwiona każdego przedwiośnia. Wypatruję, wypytuję, marudzę, łażę i jęczę. I oto chwila nadeszła! Leży przede mną, a ja oczu nie mogę od niego oderwać. Taki długi, jędrny i nasycony czerwono-różowym kolorem… pierwszy rabarbar.

01

Składniki:

kruche ciasto:
500g mąki
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g masła
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki mleka

nadzienie:
650ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
50 g cukru
1 łyżka masła
ok. 500g rabarbaru

02

Przepis

ROBIMY KRUCHE CIASTO
Prostokątną formę o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz zimne mleko i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Jeśli postanowimy je wymęczyć i rozcierać w nieskończoność, nasz spód stanie się raczej zakalcowym gniotem.

05

Tak naprędce powstałą kruszonkę dzielimy na dwie części – większą, stanowiącą około 2/3 okruszków i mniejszą (1/3). Większą część kruszonki wsypujemy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy na całej powierzchni, a następnie starannie ugniatamy okruchy ciasta, aż powstanie zwarty spód. Pozostałą kruszonkę zagniatamy w zwartą kulę i zawijamy w folię spożywczą. Tak powstałe ciasta kruche wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

06

ROBIMY NADZIENIE
Rabarbar obieramy i kroimy w niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.

03

04 kopia

Do rondla wlewamy 500ml mleka, dodajemy cukier oraz masło i stawiamy na niewielki ogień. Pozostałe 150ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, jednym ruchem wlewamy mieszankę mączną i jeszcze chwilę podgrzewamy, przez cały czas energicznie mieszając. Gdy oczom naszym ukaże się gęsty budyń, natychmiast ściągamy rondel z ognia.

PICHCIMY PLACEK
Formę ze schłodzonym, kruchym spodem wyjmujemy z lodówki. Rozrzucamy na nim cząstki rabarbaru, a następnie wykładamy gorący budyń, rozprowadzając dokładnie na całej powierzchni. Zostało nam już tylko otulić całość kruszonką. W tym celu pozostawioną w lodówce, mniejszą część ciasta na powrót rozkruszamy na mniejsze cząstki i rozsypujemy równomiernie na wierzchu ciasta.

07 kopia

08 kopia

09 kopia

Tak przygotowany placek wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut. W tym czasie kruszonka powinna pięknie się zarumienić, a wnętrze ciasta wydać zniewalający zapach. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

01


Dodaj komentarz