Baba cynamonowo-migdałowa

03

Składniki:

200g masła
4 jajka
250g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropli aromatu cytrynowego
125g tartych lub mielonych migdałów
100g rodzynek

odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina mąki do oprószenia formy

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy migdały oraz cynamon, wlewamy aromat cytrynowy i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Kiedy tak się stanie, odkładamy mikser, wsypujemy rodzynki i łyżką łączymy je delikatnie z masą.

PICHCIMY BABĘ
Całość przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po 50-55 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po ok 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Można oczywiście przygotować dowolny lukier, polać babę czekoladą i posypać orzechami lub zrobić ulubiony krem… od czego ma się fantazję! To ciacho jest na tyle uniwersalne smakowo, że wszystkie wersje będą się z nim świetnie komponować.


Dodaj komentarz