Małe, urocze ciacho z jabłkami

01

Składniki:

3 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru
¾ szklanki mąki
½ łyżeczki cynamonu

1 duże, twarde jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki

2-3 łyżki płatków migdałów do posypania wierzchu

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Niewielką tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Następnie przekładamy wszystkie cząstki do miski i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy dokładnie z cynamonem i przesiewamy do miski.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Białka powinny być schłodzone w lodówce, gdyż wtedy mamy pewność, że ubijemy je na piękną, błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 3 minuty). Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę.
Do piany dodajemy stopniowo, w dwóch – trzech partiach mąkę z cynamonem i rozprowadzamy ją w masie. Gdy ciasto stanie się jednolite, wsypujemy cząstki jabłka i bardzo delikatnie mieszając łączymy je z ciastem. (Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce).
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko rozsypać płatki migdałów i wsunąć formę do nagrzanego piekarnika.

PICHCIMY CIASTO
Ciasto pieczemy przez 30-35 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytych białek, rodzaju i gatunku jabłka, czy wielkości formy. Pod koniec pieczenia polecam zrobić test „suchego patyczka” – patyczek lub drucik wbity w środek ciasta powinien być czysty i suchy. Znak to, że ciasto jest upieczone.
Po wyciągnięciu z pieca, studzimy ciasto w formie przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie możemy kroić i pałaszować, bo jak większość ciast najlepsze jest jeszcze ciepłe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s