Sernik różany

01

Sernik to niezwykle uroczy. Kobiecy, delikatny i intrygujący, zarówno w smaku, jak w formie.

02 kopia

Składniki:

spód:
120g herbatników petit beurre
70g migdałów
60g masła

masa serowa:
500g twarogu tłustego
200g śmietanki 30%
2 łyżki konfitury z płatków róży
2 łyżki wody różanej
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej

wierzch:
garść płatków migdałowych

06 kopia

 

Przepis

TORTOWNICA
Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 21cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Zapinamy obręcz, nadmiar papieru obcinamy. Dna, ani boków formy niczym nie smarujemy.

SPÓD
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy ciasteczka oraz migdały na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić je do miski i rozdrobnić blenderem, lub zapakować do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do takiej mieszanki dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Masę ciasteczkową wsypujemy na dno tortownicy, wyrównujemy, dociskamy dłonią, aby powstał zwarty spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Podpieczony spód odstawiany do przestygnięcia na czas przygotowywania masy serowej.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni (grzałka góra-dół).

MASA SEROWA
Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki.
Twaróg mielimy w maszynce dwukrotnie.
Do dużej michy wrzucamy zmielony twaróg, a następnie wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, konfiturę, wodę różaną oraz cukier. Na końcu przesiewamy do tej mieszanki mąkę. Całość miksujemy przez krótką chwilę mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. W przypadku sernika „nadgorliwość gorsza od faszyzmu” – im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który w związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia.

PIECZENIE
Masę serową przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60-65 minut w temperaturze 150 stopni. Tak, wiem… to strasznie długo, ale nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.

STUDZENIE
Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy go w takiej jamie przez około 1 – 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia – dzięki temu sernik będzie prosty jak stół! Gdy sernik będzie już chłodny, wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

WYKOŃCZENIE
Następnego dnia sernik dumnie wyjmujemy z lodówki, obkrajamy nożem przy brzegu tortownicy, zdejmujemy obręcz i wyjadamy z niej resztki przyklejonego ciasta. Następnie usuwamy dno formy oraz papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie) i przekładamy na paterę. Sposobów na dekorację jest nieskończenie wiele… Można posypać sernik cukrem pudrem, zrobić polewę czekoladową lub tuż przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany. Ja swojego czizkejka obsypałam płatkami migdałów, które doskonale komponują się z różanym wnętrzem, zarówno smakowo, jak kolorystycznie.

Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem, kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu sernik zachowa piękny, robiący wrażenie profil.

05

04

03 kopia


Dodaj komentarz