Błękitne ciacha, czyli borówkowe muffiny z cynamonową skorupką

02

Składniki (na 20 muffin):

ciasto:
200g borówki amerykańskiej (świeżej lub mrożonej)
70g orzechów włoskich
300g mąki pszennej
250g drobnego cukru brązowego
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka maślanki
1 jajko
60g masła

cynamonowa skorupka:
1 łyżka drobnego cukru brązowego
½ łyżeczki cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu)

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

PIERWSZA MICHA
Orzechy włoskie mielimy lub dokładnie rozdrabniamy blenderem do momentu, w którym uzyskają konsystencję mokrego piasku.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz rozdrobnione orzechy i wszystko razem mieszamy. Na koniec dorzucamy 100g borówki i jeszcze raz przez chwilę mieszamy obtaczając owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno muffin, lecz rozłożą się pięknie w cieście, tworząc urocze, błękitne piegi.

DRUGA MICHA
Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy.
Pozostałe 100g borówki blendujemy na gładki mus, wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy cukrem brązowym i wanilinowym. Dodajemy płynne masło, maślankę oraz jajko i miksujemy dokładnie do połączenia składników.

ŁĄCZYMY MICHY
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

PICHCIMY MUFFINY
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Łyżkę brązowego cukru łączymy z cynamonem i taką mieszanką posypujemy wierzch każdej muffiny. Podczas pieczenia cukier delikatnie się skarmelizuje, tworząc aromatyczną, chrupiącą skorupkę, która przyjemnie kontrastuje z puszystym i wilgotnym wnętrzem. Ten etap, oczywiście, można pominąć. Połowa moich muffin dumnie prezentuje cukrową skorupkę, a pozostałe postanowiłam pozostawić bez niej.
Przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 18 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

03 kopia

01

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s