Bananowe muffiny z orzechami włoskimi

Pachną obłędnie. Są jednocześnie puszyste i wilgotne. Niepowtarzalnego charakteru nadaje im odrobina gałki muszkatołowej, a chrupiące orzechy przyjemnie łączą się z miękkim wnętrzem.

bananowe muffiny z orzechami włoskimi 18 ok

Składniki:

1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
szczypta soli
½ szklanki białego cukru
¼ szklanki brązowego cukru
3 dojrzałe banany
100g masła
¼ szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka orzechów włoskich

bananowe muffiny z orzechami włoskimi 02 ok kopia

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez około 3-5 minut, do lekkiego ich zarumienienia i uwolnienia zapachu, po czym grubo siekamy.
Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie sproszkowanej gałki, lecz będzie dużo mniej aromatyczna).

PIERWSZA MICHA
Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz gałkę muszkatołową i wszystko razem mieszamy.

DRUGA MICHA
Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy.
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem na papkę, przypominającą purée, wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy cukrem białym i brązowym. Dodajemy płynne masło, mleko oraz jajko i mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

ŁĄCZYMY MICHY
Zawartość obu misek łączymy, dodając ¾ przygotowanych wcześniej orzechów. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

PICHCIMY MUFFINY
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wierzch każdej muffiny posypujemy pozostałymi orzechami.
Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

bananowe muffiny z orzechami włoskimi 14 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s