Kakaowe ciacho z kawałkami czekolady

01-ok

02-ok

03-ok

Składniki:

ciasto:
200g masła
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
50g gorzkiej czekolady

odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do oprószenia formy

polewa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
50g masła

04-ok

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.
Czekoladę dzielimy na kostki i siekamy ostrym nożem.

ROBIMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy te pierwsze ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem oraz cukrem wanilinowym przez kilka minut do powstania puszystej, jasnej masy i całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Następnie, wciąż miksując na najniższych obrotach, dolewamy cienką stróżką stopione masło. Gdy dokładnie połączy się z masą jajeczną, zaczynamy w trzech partiach dodawać mieszankę mąki i kakao. Za każdym razem rozmiksowujemy dokładnie, a gdy ciasto stanie się gładkie i jednolite, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Ubitą wcześniej pianę musimy teraz w kilku partiach jak najdelikatniej wmieszać do masy. Nie musimy tego robić super-dokładnie. Wystarczy, że obie masy połączą się w jednolitą całość, a im szybciej to zrobimy, tym lepiej (pamiętając o delikatności! – nie chcemy wypuścić pęcherzyków powietrza z piany!). Ten etap powinien nam zająć około 1-2 minut. Na sam koniec wrzucamy do ciasta posiekaną czekoladę i jeszcze chwilę mieszamy ostrożnie, rozprowadzając ją z masie.
Gotowe, gęste ciasto, przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.

PICHCIMY CIASTO
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy naszemu wypiekowi odpocząć. Dopiero po około godzinie wyciągamy ciasto z formy, przekładamy na kratkę i zabieramy się za przygotowanie polewy.

ROBIMY POLEWĘ
Czekoladę siekamy na drobne cząstki. Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy całkowicie się roztopi, ściągamy naczynie z palnika i natychmiast wrzucamy do niego posiekaną czekoladę. Mieszamy składniki, a gdy naszym oczom ukaże się jednolita, lśniąca masa, natychmiast wylewamy ją na ciasto. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby polewa wystudziła się i stwardniała.

06-ok

05-ok

07-ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s