Piaskowa baba

01-kopia

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
5 jajek
1 łyżeczka aromatu waniliowego

dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do oprószenia formy

02-kopia

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.

ROBIMY CIASTO
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dolewamy aromat waniliowy i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy w trzech partiach mąki wymieszane z proszkiem, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.

PICHCIMY BABĘ
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut. Po 40-45 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po około 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Można oczywiście przygotować dowolny lukier, polać babę czekoladą i posypać orzechami lub zrobić ulubiony krem… od czego ma się fantazję! To ciacho jest na tyle uniwersalne smakowo, że wszystkie wersje będą się z nim świetnie komponować.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s