Delikatna babka piaskowa w dwóch kolorach

01

Składniki:

250g masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do oprószenia formy

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.

ROBIMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy te pierwsze na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania, w trzech partiach, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 5 minut). Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie. Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany dodajemy stopniowo, w dwóch – trzech partiach mąki z proszkiem do pieczenia i rozprowadzamy je delikatnie mieszając. Gdy składniki sypkie połączą się z masą, z powrotem łapiemy maszynę i na najniższych obrotach miksujemy ciasto, dolewając jednocześnie cienką stróżką stopione masło. Gotowe ciasto powinno być lśniące, lekkie i jednolite.
Tak przygotowaną masę wylewamy do formy, zostawiając niewielką jej ilość (kilka łyżek) w misce. Dodajemy do niej kakao i miksujemy, a gdy tylko masa nabierze jednolitego, brązowego koloru, wylewamy ją na wierzch ciasta, starając się rozłożyć w miarę równomiernie na całej długości formy.

PICHCIMY CIASTO
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy naszemu wypiekowi odpocząć. Dopiero po 2 godzinach możemy wyjąć babę z formy, oprószyć z cukrem pudrem i pałaszować.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s