Czekoladowa baba z orzechami laskowymi, a pachnąca i puszysta niezmiernie

01

Składniki:

baba:
120g masła
150g nutelli
5 jajek
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
190g drobnego cukru do wypieków
1 szklanka tartych lub mielonych orzechów laskowych
4 łyżki mleka

odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do oprószenia formy

polewa:
100g gorzkiej czekolady
50g masła

02

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.
Orzechy laskowe wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc wałkiem lub użyć gotowych, tartych orzechów.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao, a następnie przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy nutellę i miksujemy do połączenia z masą maślaną. Następnie dodajemy po jednym żółtku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz odkładamy mikser i chwytamy w dłoń silikonową szpatułę lub drewnianą łychę. Do masy dorzucamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz rozdrobnione orzechy, a następnie mleko i mieszamy dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Na samym końcu, w trzech partiach, dodajemy pianę ubitą z białek i łączymy ją delikatnie z masą, uważając, by nie wypuścić zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza.

PICHCIMY BABĘ
Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 170 stopni i pozostawiamy ciasto na kolejne 30-40 minut. Pod koniec pieczenia możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po ok 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oblewamy wierzch baby czekoladową polewą.

ROBIMY POLEWĘ
Czekoladę siekamy na drobne cząstki. Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy całkowicie się roztopi, ściągamy naczynie z palnika i natychmiast wrzucamy do niego posiekaną czekoladę. Mieszamy składniki, a gdy naszym oczom ukaże się jednolita, lśniąca masa, natychmiast wylewamy ją na wystudzoną babę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s