Jesienny placek orzechowy z jabłkami

01-kopia

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
1 i ½ szklanki cukru pudru
6 jajek
¾ szklanki oliwy z oliwek
200g orzechów włoskich
4-5 twardych jabłek (np. Jonagored, Piros, Ligol, Szara Reneta)

dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do posypania formy
cukier puder do oprószenia ciasta

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
Orzechy włoskie wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem lub użyć gotowych, tartych orzechów.
Jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy na mniejsze cząstki.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i całość przesiewamy.
Jajka ubijamy przez kilka minut z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dolewamy powoli oliwę i wszystko razem rozmiksowujemy przez krótką chwilę. Odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy jajecznej dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i delikatnie, niespiesznie mieszamy całość na gładką masę. Na koniec dosypujemy rozdrobnione orzechy oraz cząstki jabłek i łączymy je starannie z ciastem. Ten etap wymaga odrobiny cierpliwości i mocy Supermana. Ciasto jest bardzo gęste, a my musimy z jednej strony porządnie je wymieszać, by rozłożyć w całej masie jabłka i orzechy, a z drugiej strony – wykazać się delikatnością, nie rozgniatać i nie miażdżyć cząstek owoców, gdyż wówczas wypuszczą zbyt dużą ilość soku i zakalec murowany! (Ja podczas wykonywania tej czynności wykazałam się niebywałą kreatywnością w wymyślaniu fikuśnych przekleństw).
Gotowe, baaaardzo gęste ciasto, przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości jabłek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

P.S. Proszę mi zaufać, obłędny zapach i cudowny smak ciasta wynagradza te męczarnie przy mieszaniu.

02-kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s