Kruche ciasteczka w dwóch kolorach

01 ok kopia

Składniki (na około 30 ciasteczek):

250g mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1 żółtko
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao

ROBIMY KRUCHE CIASTO
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy żółtko oraz 2 łyżki zimnego mleka i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche.
Tak powstałą kruszonkę zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao oraz dodatkową łyżkę mleka i zagniatamy tak, by kakao dobrze połączyło się z ciastem i równomiernie zabarwiło je na ciemny kolor. Gdy tak się stanie, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą, a następnie delikatnie spłaszczamy. Tak samo postępujemy z ciastem jasnym. Gdy oba ciasta są gotowe, wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.

ROBIMY CIASTECZKA
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasta wyciągamy z lodówki i każde z osobna rozwałkowujemy na placki o grubości około 5mm. Teraz zaczyna się prawdziwa frajda. Z ciasta wycinamy wybranymi foremkami ciasteczka, a następnie, mniejszymi foremkami wycinamy w środku każdego ciastka dziurkę. Środek wycięty z ciemnego ciastka przekładamy do otworu w ciastku jasnym i na odwrót – otwory w ciemnym ciastku uzupełniamy ciastem jasnym. W ten sposób otrzymujemy urocze, dwukolorowe ciasteczka.

PICHCIMY CIASTECZKA
Gotowe ciastka przekładamy na przygotowane blachy, zachowując pomiędzy nimi niewielkie odległości i pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut. W tym czasie powinny się zarumienić, odrobinę urosnąć i wydać przyjemny, maślany zapach.
Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blachach przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzimy je całkowicie na kratce.

02 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s