Proste ciacho marchewkowo-bananowe

01 kopia

02

03 kopia

Składniki:

ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
3 jajka
2 dojrzałe banany
150g marchwi
80g migdałów
odrobina masła do wysmarowania formy

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:
kilka migdałów do ozdoby wierzchu

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową formę o wymiarach około 25x25cm lub tortownicę o średnicy 24cm smarujemy dokładnie masłem.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a migdały grubo siekamy.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
W dużej misce umieszczamy obrane banany i rozgniatamy je widelcem na papkę. Dodajemy do nich posiekane migdały, cukier, sól oraz jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie stopniowo, w trzech partiach dosypujemy mąkę, za każdym razem rozmiksowując dokładnie. Na koniec cienką stróżką dolewamy olej i cały czas miksując, łączymy go z masą. Gdy ciasto stanie się jednolite, gęste i błyszczące odkładamy mikser i łapiemy w dłoń szpatułę lub drewnianą łychę. Do michy dorzucamy ostatni składnik – startą marchewkę i delikatnie mieszamy tak, by rozłożyć ją równomiernie w całej masie.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od soczystości marchewki, a także wielkości i dojrzałości bananów, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem, który przez swoją kwaskowatość i wyrazistość doskonale komponuje się ze słodkim, neutralnym smakiem ciasta.

ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER
Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować ciasto.
Ja dodatkowo wcisnęłam w jeszcze ciepły i lejący lukier kilka całych migdałów dla ozdoby.

04

05 kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s