Jabłkowa granola z orzechami i cynamonem

02

Składniki:

250g płatków owsianych
100g orzechów laskowych
100g suszonej żurawiny
50g pestek dyni
30g suszonych jabłek
20-30g amarantusa
1 duże jabłko
2 łyżki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy laskowe oraz suszone jabłka grubo siekamy. Wsypujemy je do dużej michy, a następnie dodajemy do nich płatki owsiane, pestki dyni, amarantusa, cynamon i imbir. Jabłko wraz ze skórką ścieramy na tarce o małych oczkach na papkę, a następnie dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy miód oraz olej i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem, a mus jabłkowy równomiernie rozłożony wśród płatków. Jabłko, które przeznaczamy do przygotowania tej granoli powinno być twarde, soczyste i niezbyt słodkie (polecam odmianę Gloster, Ligol lub Cortland).
Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Co 15 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia w otwartym piekarniku, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha. Po całkowitym ostudzeniu, dorzucamy żurawinę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

01

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s