Migdałowe ciasteczka makaronikowe z białą czekoladą

migdałowe ciasteczka makaronikowe z białą czekoladą 18 ok kopia

Składniki:

4 białka
2/3 szklanki cukru
150g mielonych migdałów
200g białej czekolady
1 laska wanilii
szczypta soli

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dwie standardowe piekarnikowe blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej. Łamiemy ją na kostki lub siekamy ostrym nożem i wrzucamy do miski. W rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy nabierze konsystencji śmietany, ściągamy miskę znad pary wodnej i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników, aby delikatnie przestygła.

W dużej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze kilka minut, aż całkowicie się rozpuści, a piana stanie się lśniąca. Teraz odkładamy maszynę i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do powstałej piany dodajemy kolejno ziarenka wyskrobane z laski wanilii, migdały oraz płynną, przestudzoną czekoladę i mieszamy jak najdelikatniej, aby połączyć składniki, lecz nie wypuścić zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza z gęstniejącej masy. Ciasto gotowe!

Teraz mamy dwie opcje.

1. Jedną lub dwiema łyżkami nabieramy porcje ciasta i układamy na przygotowanych blachach niewielkie kopczyki.

lub

2. Wkładamy ciasto do worka cukierniczego (bez żadnej tylki lub z okrągłą, otwartą tylką! Jeśli zaczniemy kombinować i próbować wyciskać z ciasta fikuśne gwiazdki, migdały niewątpliwie zatkają małe otworki ozdobnej końcówki) i wyciskamy niewielkie porcje na przygotowane blachy.

Należy zachować odstępy między ciasteczkami, najlepiej układać je po pięć w pięciu rzędach (wychodzi 25 ciasteczek na jedną blachę). Można je także upiec na specjalnej macie do pieczenia makaroników.

Tak przygotowane ciacha wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Powinny być zarumienione i pięknie pachnieć.

Po upieczeniu zostawiamy przez kilka minut na blachach, aby odetchnęły i odrobinę stwardniały, a następnie przekładamy do całkowitego wystygnięcia na kratkę.

migdałowe ciasteczka makaronikowe z białą czekoladą 08 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s