Cynamonowy crumb cake w liczbie mnogiej

Polacy lubują się w ciastach ucieranych i plackach z owocami. Francuzi preferują lekkie kremy i musy zamknięte w cieniutkich, delikatnych ciastach. Włosi pieką tarty, Grecy baklawy, a Hiszpanie… cóż, Hiszpanie zamiast słodkości wcinają owoce morza. Niemcy w hurtowych ilościach pochłaniają drożdżówki. A Brytyjczycy? Brytyjczycy przerabiają wszystkie europejskie, narodowe specjalności na maślane zakalce.
Jednym z tradycyjnych niemieckich wypieków jest Streuselkuchen – wielki drożdżowy placek z pokaźną ilością grubej kruszonki. Ja jednak wolę jego wyspiarską wersję, czyli Crumb Cake. Podstawą jego jest wilgotne ciasto maślane, a kruszonka przybrała postać dużo bardziej intrygującą i aromatyczną przez zastosowanie cynamonu i brązowego cukru. Brytyjczycy pieką placek w dużej, prostokątnej formie lub okrągłej tortownicy. Ja postanowiłam upichcić małe ciastka w ceramicznych kokilkach.

cynamonowy crumb cake w liczbie mnogiej 06 ok

Składniki:

ciasto:
120g masła
1 i ¼ szklanki cukru
3 jajka
1 i ½ szklanki mąki
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

kruszonka:
90g masła
¾ szklanki mąki
6 łyżek brązowego cukru
¾ łyżeczki cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu)
szczypta soli

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Wyciągamy 9 ceramicznych kokilek o średnicy 9-10cm lub formę do pieczenia muffin.
Skórkę z cytryny ocieramy na tarce o małych oczkach.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą, a następnie przesiewamy. W osobnej misce umieszczamy jogurt i łączymy go starannie z ekstraktem waniliowym oraz skórką cytrynową.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z sodą oraz jogurt waniliowo-cytrynowy, zaczynając i kończąc mąką. Za każdym razem niespiesznie łączymy składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do kokilek lub formy muffinowej wypełniając je do połowy wysokości. Crumb cake’i będą rosły podczas pieczenia jak szalone, a musimy jeszcze zostawić miejsce dla kruszonki, więc staramy się nie wypełniać zanadto foremek. Gdy już się z tym uporamy, wsuwamy je do rozgrzanego piekarnika na około 15-18 minut. Po tym czasie ciasto będzie wciąż jasne i surowe, lecz wierzch powinien być już na tyle ścięty, aby można było umieścić na nim kruszonkę.

ROBIMY KRUSZONKĘ
W czasie, gdy ciastka poddawane są pierwszemu pichceniu, zabieramy się za kruszonkę. Zimne masło siekamy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier, mąkę, cynamon oraz sól i zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki.

PIECZEMY CRUMB CAKE’I
Wstępnie podpieczone ciastka wysuwamy delikatnie z piekarnika i obficie posypujemy cynamonową kruszonką. Każdy wierzch powinien być otulony dosyć grubą jej warstwą. Całość ponownie wsuwamy do pieca na kolejne 15-18 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od rozmiaru użytych foremek i mocy piekarnika. Najlepiej będzie, jeśli po 15 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciastka powinien być suchy i czysty. Ciastka powinny być zarumienione i wyrośnięte, a kruszonka sucha i pachnąca.
Upieczone crumb cake’i zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formach.

(Ja pałaszuję po 15 minutach na gorąco…)

cynamonowy crumb cake w liczbie mnogiej 12 kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s