Kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą

kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą 44 ok

Składniki:

kruche ciasto:
150g masła
280g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 opakowanie (10g) cukru z prawdziwą wanilią
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

kokosowa beza:
2 białka
5 łyżek cukru
100g wiórków kokosowych

ponadto:
600g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
1 i ½ łyżki bułki tartej

kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą 01 ok

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wykładamy starannie papierem do pieczenia (u mnie forma ma wymiary 21x26cm).

ROBIMY KRUCHE CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem z wanilią, a następnie przesiewamy razem na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy i wylepiamy nim dokładnie przygotowaną wcześniej formę. Staramy się, aby na całej powierzchni ciasto miało tę samą grubość, gdyż wtedy będzie równo się piekło.

kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą 15 ok

kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą 21 ok

Tak przygotowane kruche ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Powinno się delikatnie podpiec i zbrązowić. Gdy tak się stanie, wyciągamy je z pieca i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

ROBIMY KOKOSOWĄ BEZĘ
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i miksując do jego rozpuszczenia. Gdy otrzymamy gęstą, błyszczącą masę, dosypujemy do niej wiórki kokosowe i rozprowadzamy, bardzo delikatnie mieszając łyżką lub szpatułą, starając się jak najlepiej rozprowadzić wiórki w pianie, lecz nie wypuścić przy tym pęcherzyków powietrza.

SKŁADAMY CIASTO W JEDNĄ, UROCZĄ CAŁOŚĆ
Na podpieczony, jeszcze ciepły spód wysypujemy borówki (jeśli wykorzystujemy owoce mrożone, wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć na sitku), zasypujemy je bułką tartą, a całość przykrywamy równomiernie kokosową bezą.

kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą 23 ok

kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą 27 ok

kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą 34 ok

PICHCIMY CIASTO
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do pięknego zezłocenia bezowego wierzchu. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy w formie przez co najmniej godzinę.

kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą 44 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s