Waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką

waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką 28 ok kopia

Składniki:

kruche ciasto:
200g masła
350g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

masa serowa:
1kg twarogu półtłustego
5 jajek
200ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
220g drobnego cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

ponadto:
600g borówki amerykańskiej lub jagód (świeżych lub mrożonych)
cukier puder do oprószenia
odrobina masła do posmarowania formy

waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką 04 ok      waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką 33 ok

waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką 41 ok kopia      waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką 56 ok kopia

Przepis

ROBIMY KRUCHY SPÓD
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy razem na stolnicę lub blat kuchenny. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka, cukier oraz schłodzoną śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy dokładnie folią spożywczą. Tak przygotowane zawiniątko wkładamy do lodówki na 1 – 2 godziny.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy sobie dużą, prostokątną formę (u mnie ma wymiary 22 x 30cm cm), którą smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien pięknie przykleić się do tłuszczu, dzięki czemu będziemy mogli bezproblemowo wyłożyć do formy ciasto i masę bez jego ściągania, zsuwania i tańczenia po całej blaszce.
Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, wyciągamy je z lodówki i dzielimy na dwie części: większą (2/3 ciasta) oraz mniejszą (1/3 ciasta). Mniejszą część na powrót wkładamy do lodówki, a większą rozwałkowujemy sprawnie na placek o wymiarach (mniej więcej) przygotowanej formy. Staramy się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owijamy delikatnie wałek i przenosimy na dno formy. Wylepiamy ją dokładnie ciastem i wyrównujemy jego powierzchnię, aby równo się upiekło. Staramy się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej.
Tak przygotowane kruche ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Powinno się delikatnie podpiec i zbrązowić. Gdy tak się stanie, wyciągamy je z pieca i zostawiamy do przestudzenia na czas przygotowywania masy serowej.

ROBIMY MASĘ SEROWĄ
Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Jeśli używamy borówek lub jagód mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej!.
Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie.
Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 160 stopni (grzałka góra-dół).
Do dużej michy wrzucamy ser, wbijamy do niego jajka, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Na końcu przesiewamy do tej mieszanki mąki pszenną i ziemniaczaną. Całość miksujemy przez krótką chwilę mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. W przypadku sernika „nadgorliwość gorsza od faszyzmu” – im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który w związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia.
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch. Teraz pora na borówki. ¼ przygotowanych owoców odkładamy na bok, a resztę (3/4) rozrzucamy w miarę równomiernie na całej powierzchni sernika.

PIECZEMY SERNIK
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.
W międzyczasie pozostałą, mniejszą część kruchego ciasta wyciągamy z lodówki i przygotowujemy z niego 8-10 długich wałeczków. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko ogrzewać się w dłoniach lub lepić do blatu, możemy podsypać blat odrobiną mąki.
Po 20 minutach pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika. Na wierzch rozsypujemy równomiernie odłożone wcześniej borówki, a z przygotowanych wałeczków tworzymy na całej jego powierzchni kratkę, układając kruche wałeczki na skos w pewnej odległości od siebie.
Wkładamy na powrót do piekarnika i pieczemy kolejne 35-45 minut. Krucha kratka powinna pięknie się zezłocić, a borówki delikatnie pomarszczyć.

STUDZIMY SERNIK
Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy ciasto w takiej jamie przez około 1 – 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia – dzięki temu sernik będzie prosty jak stół!
Gdy sernik będzie już chłodny, wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia dumnie wyciągamy go z lodówki, usuwamy papier do pieczenia, a następnie kroimy w kostkę.
Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem, kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu zachowa piękny, robiący wrażenie profil.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką 54 ok kopia    waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką 74 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s