Jesienna granola z jabłkiem i cynamonem

jesienna granola z jabłkiem i cynamonem 03 ok

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
½ szklanki orzechów laskowych
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżeczki cynamonu
1 duże jabłko
3 łyżki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy laskowe przekrajamy na połówki.
Miód podgrzewamy delikatnie w rondelku i odstawiamy.
Do dużej michy wsypujemy płatki oraz otręby owsiane, orzechy, siemię lniane i cynamon. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach na papkę, a następnie dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy miód i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem, a mus jabłkowy równomiernie rozłożony wśród płatków. Jabłko, które przeznaczamy do przygotowania tej granoli powinno być twarde, soczyste i niezbyt słodkie (polecam odmianę Gloster lub Cortland).
Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Co 10 minut otwieramy piekarnik, mieszamy granolę, aby się nie przypaliła i rozbijamy na mniejsze części. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha. Po całkowitym ostudzeniu, dorzucamy rodzynki oraz żurawinę, mieszamy wszystko i ewentualnie łamiemy na mniejsze części. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

jesienna granola z jabłkiem i cynamonem 06 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s