Maślany, cytrynowy placek z jabłkami

Są wypieki, które zaskakują. Człowiek coś tam ukręci w makutrze, coś tam dorzuci, coś tam doprawi, coś tam docukrzy, a potem, już po upieczeniu dziwuje się, jaki to dało świetny efekt.
Ten placek jest prawdopodobnie jednym z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek upiekłam, a piekę bardzo dużo. Niesamowicie puszysty, rozkosznie maślano-cytrynowy, a jabłka rozpływają się w ustach. Wierzcie lub nie, ale ¾ blachy zjadłam samodzielnie… na raz… Nie żałuję!

cytrynowy placek z jabłkami 33 ok kopia

cytrynowy placek z jabłkami 92 ok kopia

Składniki:

300g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g masła
100g cukru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
3 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
100g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
ok. 1i ½ kg jabłek (ja zużyłam 8 małych sztuk)
sok wyciśnięty z 1 cytryny

cytrynowy placek z jabłkami 58 ok kopia

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę kilkakrotnie nacinamy wzdłuż po zewnętrznej stronie. Podczas pieczenia takie nacięcia delikatnie się rozejdą tworząc uroczy wzorek. Tak przygotowane jabłka obficie skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

ROBIMY CIASTO
Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy skórkę otartą z cytryny i znów przez chwilę miksujemy, aby ładnie rozłożyć ją w cieście. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz śmietanę, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni połówki jabłek (nacięciami do góry), lekko dociskając, aby zagłębić je nieco w cieście.

PIECZEMY PLACEK
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, odmiany i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

cytrynowy placek z jabłkami 01 ok kopia

cytrynowy placek z jabłkami 16 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s