Ciasto z kremowym serkiem, borówkami i migdałową kruszonką

Nazwałam je ciastem „nikomu nie dawaj”. Już tłumaczę dlaczego.
Mam w zwyczaju rozdawać na prawo i lewo tę ogromną ilość słodkości, które wytwarzam. Powody są dwa. Pierwszy: bardzo mnie cieszy, gdy inni zajadają się tym, co sama ugniotłam i upichciłam. Drugi: gdybym tego wszystkiego jak najszybciej nie rozdała, prawdopodobnie wylądowałoby w moim żołądku… i biodrach… i pośladkach… i boczkach… Pierwszego kawałka tego ciasta, miała okazję próbować moja mama. Ugryzła, przeżuła, zastygła w bezruchu, spojrzała na mnie wystraszonymi sarnimi oczami i nakazała: „Nikomu nie dawaj”.
Sama spróbowałam i jest faktycznie niezwykle smaczne i doskonale zbilansowane. Samo ciasto pięknie pachnie cytryną, a waniliowy mazisty serek jest stworzony dla kwaskowych borówek. Całość przykrywa chrupiąca, migdałowa kruszonka. Szczerze polecam!

ciasto z kremowym serkiem, borówkami i migdałową kruszonką 03 ok kopia

Składniki:

ciasto oraz kruszonka:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
125g zimnego masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 kubeczek (180g) jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki płatków migdałowych

masa serowa:
ok. 180g (1 i ½ opakowania) kremowego serka Philadelphia
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 jajko

frużelina borówkowa:
1 szklanka borówki amerykańskiej lub jagód (świeże lub mrożone)
¼ szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody

ciasto z kremowym serkiem, borówkami i migdałową kruszonką 13 ok kopia

Przepis

ROBIMY BORÓWKOWĄ FRUŻELINĘ
Do rondelka wkładamy owoce i zalewamy je sokiem jabłkowym, a następnie stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy borówki około 3 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy dokładnie z 2 łyżeczkami wody i wlewamy do bulgoczących owoców. Mieszamy intensywnie, aby rozprowadzić dokładnie mąkę i gotujemy jeszcze około 2 minut, do zgęstnienia całości. Gdy masa będzie miała konsystencję marmolady, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia na czas przygotowania ciasta.

ROBIMY CYTRYNOWO-MAŚLANE CIASTO
Tortownicę o średnicy 23-25cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Zimne masło siekamy na niewielką kostkę. Mąkę wraz z cukrem wsypujemy do dużej miski, a następnie dorzucamy posiekane masło. Wyrabiamy przez chwilę, aby składniki ładnie się połączyły, a następnie rozcieramy między palcami do powstania okruszków. Z powstałej kruszonki odsypujemy połowę szklanki, gdyż potrzebna nam będzie do posypania wierzchu.
Do tego, co zostało w misce dosypujemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz skórkę cytrynową i mieszamy, aby je połączyć. W osobnej misce roztrzepujemy jogurt, jajko oraz ekstrakt waniliowy. Zawartość obu misek łączymy, do powstania jednolitego, gęstego i puszystego ciasta. Robimy to za pomocą drewnianej łyżki, gdyż masa będzie na tyle gęsta, że wszelkie inne sprzęty rózgo- i trzepaczko- podobne z pewnością odmówią współpracy. Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej tortownicy, rozkładamy w niej równomiernie i wyrównujemy wierzch (najłatwiej to zrobić zwilżając dłonie lub łyżkę odrobiną wody, gdyż ciasto będzie raczej klejące).

ROBIMY KREMOWĄ MASĘ SEROWĄ
Do miski wrzucamy ser, wbijamy do niego jajko, a następnie dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy przez chwilę do połączenia składników w jednolitą, gładką masę.

SKŁADAMY CIACHO DO KUPY
Na cytrynowe ciasto, które czeka w tortownicy wykładamy masę serową i rozprowadzamy zostawiając dwucentymetrowy margines przy brzegu formy. Na masie serowej układamy delikatnie przestudzoną borówkową frużelinę.
Pozostało nam już tylko sporządzić kruszonkę. Do odłożonych wcześniej mączno-maślanych okruszków dodajemy płatki migdałowe, rozcieramy w palach i rozsypujemy na wierzchu ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach.

PICHCIMY PYSZNE, AROMATYCZNE CIACHO
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Kruszonka powinna pięknie się zarumienić, a ciasto zapachnieć cytryną, masłem i owocami. Po wyjęciu z piekarnika studzimy co najmniej przez pół godziny.
Możemy wcinać jeszcze ciepłe (osobiście uwielbiam rozpływające się ciepłe borówki w połączeniu z chrupiącymi migdałami) lub przed podaniem ostudzić całkowicie.

ciasto z kremowym serkiem, borówkami i migdałową kruszonką 07 ok

ciasto z kremowym serkiem, borówkami i migdałową kruszonką 18 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s