Proste ciacho z borówkami i kokosową kruszonką

Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i puszyste, lecz ta kruszonka… obłędna! Oszalałam na jej punkcie i z pewnością wykorzystam ją jeszcze do przygotowania ciasta drożdżowego i muffin. Pachnie przepięknie, chrupie jak trzeba, a połączenie kokosu i cynamonu sprawia, że moje kubki smakowe wchodzą w stan nirwany. Myślę, że doskonale połączy się także z wszelkiego rodzaju wypiekami owocowymi – plackami, szarlotkami, czy tartami.

ciasto z borówkami i kokosową kruszonką 12 ok kopia

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115g masła
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
350g borówki amerykańskiej lub jagód (świeżych lub mrożonych)

kruszonka:
55g masła
1/3 szklanki mąki
½ szklanki brązowego cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.

ROBIMY BORÓWKOWE CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Gdy jaja dobrze połączą się z masą maślaną, dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz mleko, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Na koniec dorzucamy borówki lub jagody (mrożonych owoców nie rozmrażamy wcześniej!) i delikatnie za pomocą łyżki lub szpatuły rozprowadzamy je w masie.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.

ROBIMY KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ
Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem, mąką, wiórkami kokosowymi i cynamonem do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 40 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s