Maślany placek z brzoskwiniami, kruszonką i cytrynową nutą

Kolejny sezonowy placek. Tym razem z brzoskwiniami, które przepięknie połączyły się z aromatycznymi migdałami i orzeźwiającą cytryną.

ciasto z brzoskwiniami 26 ok kopia

Składniki:

2 i ¼ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
¾ szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 mały kubeczek (180g) jogurtu naturalnego
3-4 świeże brzoskwinie
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do wysypania formy

kruszonka:
50g masła
50g cukru
100g mąki

garść płatków migdałowych do posypania wierzchu

ciasto z brzoskwiniami 30 ok kopia

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
Brzoskwinie przekrajamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę kroimy wzdłuż na cztery części tak, aby powstały półksiężyce. Ja dodatkowo usuwam skórkę, ale nie trzeba tego robić.
Ocieramy skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach, a następnie wyciskamy z niej sok.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy skórkę z cytryny, wlewamy sok i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jogurt, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki owoców. Ja ułożyłam pocięte w półksiężyce brzoskwinie w trzech pasach wzdłuż formy.

ROBIMY KRUSZONKĘ
Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem i mąką do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Na koniec rozrzucamy na kruszonce garstkę płatków migdałowych.

PIECZEMY PLACEK
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

ciasto z brzoskwiniami 33 ok kopia

ciasto z brzoskwiniami 35 ok kopia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s