Niepozorne orzechowe ciasteczka

Rozkosznie kruche, piaskowe i aromatyczne ciasteczka. Wyglądem nie uwodzą… ciasto, z którego się je przygotowuje przypomina podłużnego, brązowego gluta… a potem tnie się gluta w talarki i wkłada do piekarnika, gdzie zaczyna się magia. Konia z wozem dla tego, kto doczeka, aż wystygną!

orzechowe ciasteczka 04 ok kopia

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych lub zblendowanych orzechów włoskich
¼ szklanki cukru pudru
1 opakowanie (10g) cukru z prawdziwą wanilią
200g masła
2 żółtka

Przepis

ROBIMY CIASTO
Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy wszystko dużym nożem, do momentu powstania swego rodzaju kruszonki. Następnie dodajemy orzechy, cukier puder oraz cukier z wanilią i siekamy jeszcze przez chwilę, łącząc wszystkie składniki. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy dłońmi na jednolite ciasto. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej masło zacznie się babrać i rozpuszczać, a ciasteczka po upieczeniu będą raczej twarde, aniżeli kruche.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich owijamy starannie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

ROBIMY CIASTECZKA
Dwie duże blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
Wyciągamy pierwszą, schłodzoną część ciasta z lodówki, odwijamy z folii i formujemy wałek o średnicy 4-5cm. Ostrym nożem odkrajamy z niego plastry o grubości 1cm. Takie ciasteczkowe krążki układamy na przygotowanej blasze. Nie musimy zachowywać zbyt dużych odstępów pomiędzy ciasteczkami, gdyż nie rosną i nie rozlewają się na boki. Na standardowej blasze zmieści nam się 25 ciasteczek (pięć rzędów po pięć krążków). Dokładnie w ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta, które w międzyczasie chłodzą się w lodówce.

PIECZEMY CIASTECZKA
Blachy z tak przygotowanymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy i studzimy na blachach przez co najmniej pół godziny.
Po wystygnięciu, możemy polać ciacha rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Ja zdecydowanie preferuję wersję bez żadnych dodatków… No, może ze szklanką zimnego mleka lub gorzką kawą.

orzechowe ciasteczka 11 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s