Proste ciacho ze śliwkami… lub innymi owocami sezonowymi

ciasto ze śliwkami 02 ok kopia

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
250g kwaśnej śmietany 18%
ok. 400g śliwek lub innych ulubionych owoców sezonowych (np. jabłek, borówek, brzoskwiń, czy gruszek)
odrobina masła do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do wysypania formy
cukier puder do oprószenia

Przepis:

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą tortownicę (26 – 28cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę oraz olej i miksujemy wszystko jeszcze przez chwilę, aby składniki dobrze się połączyły. Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń szpatułę lub drewnianą łychę. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie, aby nie zniszczyć efektu napowietrzenia, gdyż wtedy ciasto będzie mniej puszyste. Gdy składniki połączą się ze sobą, a grudki mąki znikną, przekładamy ciasto do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni śliwki, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie śliwki puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno).

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości śliwek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami 22 ok

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s