Proste ciacho z winogronami

ciasto z winogronami 07 ok kopia2

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
125g margaryny do pieczenia
ok. 400g winogron
cukier puder do oprószenia

Przepis

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm wykładamy papierem do pieczenia.
Winogrona przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.

ROBIMY CIASTO
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Miękką margarynę kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka ubijamy przez kilka minut ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy i miksujemy wszystko na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy na zmianę kawałki margaryny i mąkę wymieszaną z proszkiem, za każdym razem rozmiksowując dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni winogrona, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie owoce puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno).

PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości winogron, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s